In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk

Drupal | E-Commerce | Google | Marketing | SEO | Social media | Usability | Webdesign

Wat zijn de webdesign trends voor 2016?

Webdesign Trends

Het jaar is inmiddels een paar weken oud, wat zijn de trends voor dit jaar op het gebied van webdesign? We zetten een aantal webdesign trends voor 2016 voor je op een rij, van het populaire flat design tot fullscreen video’s, mobiele applicaties en het responsive design dat optimaal presteert. Nieuwe trends in 2016 zijn sierlijk gebruik van letters, meer minimalistische designs, storytelling op websites en het ‘card-based’ design.


Belangrijke webdesign trends voor 2016

Tot de belangrijke trends voor het webdesign in 2016 kunnen we in ieder geval het flat design rekenen, het mag allemaal plat en lekker eenvoudig. Diepte in ontwerpen maakt steeds meer plaats voor strakke geometrische vormen en primaire kleuren. Daarnaast maken we steeds meer gebruik van fullscreen afbeeldingen en video’s op de achtergrond, het is een grote hoeveelheid beeld die lijkt te overtuigen.

Binnen het webdesign is het overigens wel van belang dat video’s niet automatisch afspelen, die auto-players blijven een grote bron van frustratie.

Twee andere belangrijke webdesign trends voor 2016 zijn de toename van mobiele apps en het responsive design dat ook daadwerkelijk functioneel is. We maken steeds meer gebruik van iOS- en Android-devices, vandaar dat mobiele websites en handige apps niet meer weg te denken zijn. Ze vormen vaak een aanvulling op het webdesign, van onschatbare waarde voor ondernemingen.

Het responsive design zien we inmiddels een paar jaar, het wordt in 2016 vooral van belang om dat in dienst van de inhoud te stellen. Het webdesign dient zich niet alleen aan te passen, ook de (hoeveelheid) inhoud dient zich daar naar te schikken.


Nieuwe webdesign trends voor 2016

Daarnaast doen analisten wat voorspellingen met betrekking tot het webdesign in 2016. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat een uniek lettertype dat past bij het ‘thema’ van de website hoge ogen gaat gooien. Het lettertype dient zich voldoende te onderscheiden en dient de rest van het webdesign meer kracht mee te geven.

Dit geldt al veel langer voor bijvoorbeeld het logo, ook de titels op de website dienen nu aanvullende aandacht te krijgen. Aan de andere kant mogen symbolen op de website best nog wat meer minimalistisch, het gaat om een strakke vormgeving in lijn met het flat design.

Twee andere elementen die goed gaan scoren binnen het webdesign in 2016 zijn storytelling door middel van beeld en het ‘card-based’ design. Storytelling is niet nieuw, het gebruik van foto’s en andere grafische elementen om een ‘over ons’-pagina vorm te geven is dat wel. Het mag allemaal meer in beeld, beeld dat bij voorkeur spreekt tot de verbeelding.

Een bijzondere verschijning binnen de webdesign trends voor 2016 is het card-based design. Websites zijn opgebouwd uit blokken in verschillende formaten, die als kaarten in elkaar lijken te passen en op een zeer gestructureerde wijze aangeven welke informatie er beschikbaar is. Een bijzondere vorm van hokjesdenken binnen het webdesign!