In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk

Drupal | E-Commerce | Google | Marketing | SEO | Social media | Usability | Webdesign

UX Design voor dummies: 4 trucs voor meer conversie

UX design

UX Design is een breed vakgebied met tal van geavanceerde toepassingen. Liever rustig aan van start, zodat je in ieder geval de basis goed hebt staan? De volgende 4 tips helpen je meteen de conversie van je website te verhogen:


  • Maak een eigen 404-pagina
  • Creëer opsommingen
  • Zorg voor een responsive webdesign
  • Laat voldoende ruimte wit

Maak een eigen 404-pagina

Er is niets zo vervelend voor bezoekers als uitkomen op een pagina die niet bestaat. 404-error! Dat is wat een browser op eigen initiatief aangeeft. Dat is niet bepaalt bezoeker-vriendelijk en draagt al helemaal niet bij aan de conversie van de website. UX Design heeft daar een handige oplossing voor: maak je eigen 404-pagina.

Op die pagina geef je aan dat er wat mis lijkt te gaan. Wellicht is de pagina verplaatst of bestaat deze niet meer. Tot zover niets nieuws onder de zon. Vervolgens zorg je voor een link terug naar de homepage of creëer je een zoekveld, zodat de bezoeker alsnog kan zoeken wat hij of zij graag wilde zien. Dat is een stuk bezoeker-vriendelijker en helpt de conversie direct te verhogen.


Creëer opsommingen

Om de bezoeker op een zo prettig mogelijke manier te informeren is het van belang om belangrijke informatie zo kort en bondig mogelijk over te brengen. Het is niet erg om vervolgens uit te wijden, maar het moet in één oogopslag duidelijk zijn waar een bepaalde pagina over gaat en wat de toegevoegde waarde is voor de bezoeker. Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van (korte) opsommingen. Hierboven zie je uiteraard een handig voorbeeld. Daarnaast is de tekst voorzien van tussenkopjes voor de verschillende alinea’s. Dit maakt het artikel eenvoudig te scannen, zodat je binnen een paar tellen weet wat je hiervan kunt verwachten.


Zorg voor een responsive webdesign

Een specialist in UX Design klikt direct weg zodra een website niet meeschaalt met de grootte van het gebruikte scherm en dat gaat bovendien gelden voor steeds meer andere bezoekers. We verwachten websites die op onze website of tablet net zo goed leesbaar zijn als op een grote of kleine laptop. Gebruiken we een grote desktop computer? Dan past er veel meer informatie op het scherm dan op dat van een mobiele telefoon. Zorg voor een responsive webdesign voor bijvoorbeeld je Drupal website en maak zowel de UX designer als de andere bezoekers blij met je presentatie.


Laat voldoende ruimte wit

Tenslotte is het van belang om op de website voldoende ruimte wit te laten: het is ruimte om even adem te kunnen halen. Uit onderzoek van Crazy Egg in Amerika blijkt dat witruimte op de website de aandacht van bezoekers met 20% kan verhogen. Dat is een enorme verhoging, waardoor je de conversie op je website toe kunt laten nemen. Bekijk de pagina’s op je website en zoek naar mogelijkheden om meer witruimte toe te voegen. Het ontwerp wordt een stuk rustiger, waardoor er minder sprake is van afleiding en de conversie toe zal nemen.