In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk

Drupal | E-Commerce | Google | Marketing | SEO | Social media | Usability | Webdesign

Onderschat de rol van content binnen het webdesign niet

Webteksten schrijven

‘Content is king’, terwijl een goed grafisch beeld ons meer kan zeggen dan 1.000 woorden. Onderschat de rol van content binnen het webdesign niet, in een geslaagd website-ontwerp vormen die twee elementen een goede samenwerking. Wil je een Drupal-website laten ontwerpen en heb je al een helder beeld van de content die je wilt gaan gebruiken? Zorg er dan voor dat je de beiden in een vroeg stadium op elkaar afstemt. Je voorkomt daarmee een mis-match van de beiden of ‘twee verhalen’ op de website.


Webdesigner en een tekstschrijver

Een webdesigner en tekstschrijver kennen vanuit de basis een andere insteek, zij vetrekken vanuit verschillende richtingen. Een designer zal willen zorgen voor een fris en aantrekkelijk ontwerp, terwijl de tekstschrijver er vooral voor wil zorgen dat de inhoud goed overkomt. De beide specialisten kunnen uitstekend samenwerken en elkaar versterken, mits je ze in een vroeg stadium aan elkaar koppelt. Wil je qua content gebruik gaan maken van titels, korte instructies en langere teksten?

Wil je bovendien gebruik maken van afbeeldingen, video’s of een infographic? Zorg ervoor dat de webdesigner op voorhand goed weet welke content je wilt gaan (laten) schrijven en breng de tekstschrijver op de hoogte van hoe het design eruit komt te zien. Wil je het geheel zo laagdrempelig mogelijk laten ontwerpen of er vanuit de inhoud juist voor zorgen dat er een indrukwekkend verhaal komt te staan?


Voorkom twee verhalen of een mis-match van de tone-of-voice

Wanneer je een webdesigner en tekstschrijver zomaar hun gang laat gaan bestaat de kans dat er twee verhalen ontstaan of dat je te maken krijgt met een mis-match van de tone-of-voice. Een tekstschrijver zal er over het algemeen voor zorgen dat er een steekhoudend verhaal komt te staan, op basis van argumenten.

Wellicht is de designer aan de andere kant juist van plan de website toegankelijk te maken en er daarmee voor te zorgen dat zoveel mogelijk bezoekers met de inhoud in aanraking kunnen komen. Die twee onderdelen kunnen elkaar dan flink in de weg zitten.


Geslaagd webdesign met de juiste content

Werken aan een geslaagd webdesign? Zorg er dan voor dat je al in een vroeg stadium een beeld hebt van de content die je wilt (laten) schrijven. Hiermee kun je vervolgens naar de designer, die daar rekening mee kan houden. Aan de hand van het ontwerp kun je de tekstschrijver vervolgens aangeven welke ruimte er beschikbaar is en wat de juiste tone-of-voice dient te zijn.

Op die manier stem je het werk van specialisten voor de content en het design goed op elkaar af, wat resulteert in een geslaagd website-ontwerp. Drupal is uitstekend geschikt om zelf content te creëren, indien je zelf de tekstschrijver bent is het verstandig om goed samen te werken met de designer die voor je aan de slag gaat.