In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk

Drupal | E-Commerce | Google | Marketing | SEO | Social media | Usability | Webdesign

Carrousels en conversie

Carousels en conversie

Het gros van de websites gebruikt ze, de carrousel. Grote afbeeldingen die roteren waarin tekst staat. Meestal erg mooi en professioneel, maar helaas een echte conversiekiller! Maar waarom zijn deze carrousels niet goed voor de conversie?


Carrousels worden gezien als reclame

Carrousels / banners worden vaak gezien als reclame. Hierdoor zal de gebruiker de boodschap niet of nauwelijks lezen.


Het vertraagt de websitesnelheid

Doordat alle afbeeldingen en inhoud van de carrousels iedere keer geladen worden komt dit niet te goede van je websitesnelheid. Dit is weer niet goed voor Google, maar ook niet voor de gebruiker die geen geduld heeft, bijna alle gebruikers dus ;-)


De slides lopen te snel

Wanneer je op een website komt scan je eerst de website af, hierna ga je (misschien) beginnen met het lezen van de eerste slide, voordat je deze hebt "uitgelezen" verspringt hij vaak al naar de volgende slide waardoor je de belangrijke boodschap op slide 1 al gemist hebt.


De carrousel neemt veel plaats in beslag

Sliders bestaan veelal uit grote afbeeldingen die veel plaats in beslag nemen. Hierdoor mis je al een hoop ruimte boven de fold die je misschien beter had kunnen indelen.

Boven de fold betekent eigenlijk "boven de vouw", kranten worden opgevouwen in de schappen gelegd waardoor je alleen de inhoud "boven de vouw" ziet, hier wordt altijd belangrijke inhoud geplaatst om verkoop te vergroten.

Slider lopen te traag

Het kan natuurlijk ook dat de slider gewoon te traag voorbij gaan waardoor de gebruiker nooit gaat wachten op de volgende slide. Hierdoor zijn ze nutteloos.


Slecht voor mobiel gebruik

Afgezien dat de laadtijd voor mobiel gebruik groot is, zijn slides op mobiele telefoons niet goed leesbaar. De afbeelding verkleint en hierdoor past de tekst er vaak al niet meer op.


Als je dan toch besluit om een slider te gebruiken, zorg er dan in ieder geval voor dat je met de volgende zaken rekening houdt:

Uniformiteit

Als je een paar sliders achter elkaar plaatst, zorg er dan voor dat alle (achtergrond)afbeeldingen net zo groot zijn zodat de slides niet verspringen. Zorg dat ook de tekst en de eventuele call to action altijd op dezelfde plaats staat.


Pauze on hover

Zorg dat wanneer men met de muis over de slider heen gaat de slider niet meer verder gaat. Zo geef je gebruikers de kans om de slide op 't gemak te lezen.


Plaats duidelijke knoppen

Geef duidelijk aan hoeveel slides er in de carrousel zitten (met bijvoorbeeld 5 bolletjes onder de carrousel indien 5 slides) en zorg voor duidelijke "volgende" en "vorige" knoppen.


Bestandsgrootte

Zorg dat de slides niet te groot zijn en gebruik niet teveel slides. Deze worden namelijk allemaal ingeladen waardoor de laadtijd verslechterd


Schakel de slider uit op mobiel

Test je slider op je mobiel en indien mogelijk schakel 'm gewoon uit en zorg voor 1 vaste "slide" voor mobiel gebruik


Misschien nog een leuke website voor je: http://shouldiuseacarousel.com ;)