In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk

Drupal | E-Commerce | Google | Marketing | SEO | Social media | Usability | Webdesign

3 slimme tips die je content uitstekend ‘skimbaar’ maken

Content verbeteren

Google waardeert lange stukken informatieve tekst steeds beter, uitgebreide artikelen dragen sterk bij aan een goede vindbaarheid van je website. Aan de andere kant hebben we weinig tijd en is er ontzettend veel informatie beschikbaar, waardoor we keuzes moeten maken.

We skimmen teksten, op zoek naar waardevolle informatie waar we direct wat mee kunnen. Je content effectief presenteren aan de doelgroep? Maak de content skimbaar. Zorg er met 3 slimme tips voor dat het direct duidelijk is waar je content over gaat.


Het ontwerp of format van je content

Goede content draagt bij aan je vindbaarheid, maakt je tot een online autoriteit en helpt je in contact te komen (of te blijven) met je doelgroep. Het is dan uiteraard wel van belang dat de doelgroep die content ook daadwerkelijk leest of tot zich neemt.

Denk daarom goed na over het format of ontwerp dat je gebruik voor je content. Enkele voorbeelden:


  • Stappenplan -> gebruik een genummerde opsomming
  • Concept of model -> maak het grafisch of gebruik een diagram
  • Lijst(je) -> gebruik een ongenummerde opsomming
  • Statistieken of feiten -> schets een infographic


Korte alinea’s met waardevolle informatie

Zorg er daarnaast voor dat je content goed behapbaar is. Zelfs een strak webdesign in Drupal kan content er behoorlijk overweldigend uit laten zien, bijvoorbeeld wanneer de alinea’s die je gebruikt te lang zijn. Beperk ze daarom tot zo’n 100 woorden. Op die manier kun je per alinea zorgen voor een stukje waardevolle informatie en kan de lezer als het ware modulair bepalen wat hij of zij wel of niet leest.

Pas in ieder geval op met alinea’s langer dan 150 woorden. Vooral op mobiele apparaten gaan die er ontzettend lang uit zien, iets dat sterk ontmoedigd om de content te lezen. De kortere alinea’s maken het eenvoudiger om de content te skimmen, vooral wanneer je daarnaast gebruik maakt van beschrijvende tussenkoppen. Je geeft op die manier aan waar de volgende alinea over gaat, zodat de lezer direct kan bepalen of die de moeite waard is of dat er tijd te besparen valt door die over te slaan.


Responsive website design

Tenslotte is het van groot belang een responsive webdesign te gebruiken. Er is niets zo vervelend als een website die zich niet aanpast aan een mobiel scherm op een smartphone of een tablet. Het lettertype is te klein of de webpagina vraagt erom van links naar rechts te scrollen en weer terug. Een responsive webdesign verhelpt deze problemen, zodat een Drupal website je content automatisch beter skimbaar maakt.

Deze drie tips helpen je content een stuk beter skimbaar te maken, waardoor je een langer artikel kunt publiceren dat toch goed aansluit bij de snelle behoeften van de doelgroep. Het wordt eenvoudiger om de relevante stukken eruit te halen of alle informatie sneller op te nemen.