Het verschil tussen imap en pop

Bij het ophalen van e-mail kun je 2 verschillende e-mailprotocollen gebruiken, POP en IMAP. Afhankelijk van jouw wensen, is een van deze 2 het meest geschikt voor je. Het gekozen protocol stel je in bij het aanmaken van een nieuw account binnen jouw eigen e-mailprogramma.

POP
POP (Post Office Protocol) is het meest vanzelfsprekende e-mailprotocol. Bij dit protocol worden e-mailberichten van de server opgehaald en (afhankelijk van instellingen binnen het e-mailprogramma) verwijderd. De e-mailberichten staan vervolgens alleen op jouw computer en zijn niet meer online te bekijken. Dit protocol is het meest geschikt als je gebruikmaakt van een enkele e-mailclient, bijvoorbeeld jouw thuis-pc. Voordelen van het gebruik van POP zijn de snelheid waarmee e-mail wordt opgehaald en wanneer de e-mail is opgehaald van de server, de mailbox leeg blijft en niet vol raakt.

Specificaties voor het gebruiken van POP3 bij Dreamwebs:

POP inkomend:
mail.domeinnaamwebsite.nl
Poort: 110 / SSL NEE

POP uitgaand:
mail.domeinnaamwebsite.nl
Poort: 587 / SSL NEE

IMAP
IMAP (Internet Message Access Protocol) is een uitgebreid protocol voor het lezen, opslaan en beheren van jouw e-mail, waarbij je online kunt werken. Dit betekent dat de acties die je in het e-mailprogramma op jouw computer uitvoert, worden gereflecteerd in jouw mailbox op de server. Dit geeft je meer flexibiliteit en maakt het mogelijk dat je zowel thuis als wel mobiel of op locatie, altijd jouw e-mail bij de hand heeft. Een nadeel is dat de e-mail zowel in jouw e-mailprogramma alsmede op server blijft staan, waardoor de mailbox sneller vol raakt.

Specificaties voor het gebruiken van IMAP bij Dreamwebs:

IMAP inkomend:
mail.domeinnaamwebsite.nl
Poort: 143 / SSL NEE

IMAP uitgaand:
mail.domeinnaamwebsite.nl
Poort: 587 / SSL NEE