In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk

Drupal | E-Commerce | Google | Marketing | SEO | Social media | Usability | Webdesign

Het internet is in 10 jaar tijd eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd

Internet

Is het internet eigenlijk veel veranderd sinds een aantal jaren geleden? Afgaande op de technieken waar we vandaag de dag mee werken, maar wat blijft daar van over wanneer we inzoomen op vier belangrijke kenmerken? Hoe zit het met de grootte van ons scherm, het gebruik van de muis, de breedband verbindingen en de webdesigns geschikt voor snellere computers? We zetten de veranderingen op het internet in perspectief.


Grootte van het scherm

In de jaren ’90 maakten we gebruik van schermen met een breedte van 640 pixels, sinds het jaar 2000 werden dat schermen met 800 pixels op een rij. Vervolgens groeide dat naar 1024 pixels. Inmiddels maken we steeds vaker gebruik van mobiele schermen op telefoons en tablets. Dat betekent dat het aantal pixels in veel van de gevallen gelijk is aan die van een aantal jaren geleden.

Er is op het gebied van de grootte van het scherm niet zoveel veranderd. Computers zijn inderdaad groter en werken met een hogere resolutie, maar het zijn de mobiele schermen waar groei in lijkt te zitten.


Gebruik van de muis

We zijn er altijd vanuit gegaan dat iedereen met een muis zou werken. We wisten ook 10 jaar geleden al wel dat dit niet altijd het geval was. Mensen maakten gebruik van toetsenborden om te navigeren. Inmiddels werken we veelal met onze vingers en in sommige gevallen met een stylus, opnieuw op de mobiele apparaten.

Dat betekent dat het net als enkele jaren geleden niet het geval is dat iedereen met een muis werkt. In plaats daarvan dienen websites toegankelijk te zijn voor andere manieren van bedienen. Ook hier is wat dat betreft weinig veranderd, de veranderingen lijken groter te zijn dan wat ze in werkelijkheid voorstellen.


Breedband verbindingen

De snelheid van het internet lag zo’n 10 jaar geleden nog niet zo hoog. Het was van belang om rekening te houden met de mensen die geen toegang hadden via een breedband internet verbinding. De inbelverbindingen waren niet geschikt voor ‘zware’ websites met veel grafisch materiaal. Inmiddels hebben we thuis en op het werk allemaal een breedband verbinding, maar hoe zit dat met onze mobiele apparaten?

Er is sprake van matige 3G-verbindingen, nog lang niet iedereen heeft de beschikking over 4G. Ook wat dat betreft is het van belang om er rekening mee te houden dat niet iedereen een snelle breedband verbinding heeft, net als 10 jaar geleden.


Webdesign voor snellere computers

Tenslotte zijn de processors in mobiele telefoons en tablets nog niet zo krachtig als die van onze computers. Dat betekent dat een webdesign dat vraagt om een (veel) snellere computer wellicht leidt tot een grafisch mooie presentatie, maar dat dit niet altijd de beste prestaties zal opleveren.

Het is net als 10 jaar geleden nog altijd van belang om rekening te houden met de meer beperkte mogelijkheden van processors. Er lijkt in de afgelopen 10 jaar wat dat betreft niet zoveel veranderd op het internet, de oude wetten gelden nog altijd.