In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk

Drupal | E-Commerce | Google | Marketing | SEO | Social media | Usability | Webdesign

Niet-HTTPS-waarschuwing op komst: overstappen is een must

Drupal HTTPS

Het is inmiddels onvermijdelijk geworden, alle websites zullen overmoeten van HTTP naar het veiligere HTTPS om de gebruiker goed te kunnen bedienen. Hierop zijn verschillende krachten van invloed, waaronder de manier waarop Google HTTP-websites een waarschuwing mee zal geven naar bezoekers toe.

Vanuit het verleden kennen we de waarschuwing bij ongeldige HTTPS-certificaten. Een opvallende rode driehoek in de adresbalk, die aangeeft dat er iets niet in de haak is. Die waarschuwing zal Google waarschijnlijk ook gaan gebruiken voor HTTP-websites. Dat betekent dat websitebeheerders er nu echt niet meer omheen kunnen en een HTTPS-verbinding zullen moeten gebruiken.


HTTP-waarschuwingen worden uitgebreid

Momenteel is er al sprake van HTTP-waarschuwingein in Google Chrome, waarmee wordt aangegeven dat er geen sprake is van een veilige verbinding. Google heeft op haar eigen blog zelfs aangegeven een stap verder te willen gaan:

“In following releases, we will continue to extend HTTP warnings, for example, by labeling HTTP pages as “not secure” in Incognito mode, where users may have higher expectations of privacy. Eventually, we plan to label all HTTP pages as non-secure, and change the HTTP security indicator to the red triangle that we use for broken HTTPS.”


Dat betekent concreet dat Google zal gaan waarschuwen dat er sprake is van een onveilige HTTP-verbinding. Dit kan betekenen dat bezoekers meteen afhaken.


Doorwerking in de zoekresultaten

Bovendien is de kans groot dat de zoekmachine dit door zal laten werken in de zoekresultaten. De invloeden van de HTTPS-verbinding op de vindbaarheid zijn tot nu toe beperkt, maar de kans is groot dat dit in de (nabije) toekomst zal gaan veranderen. Het gaat dan niet alleen meer om de gebruiksvriendelijkheid van de website en het webdesign, maar ook om de vindbaarheid in de zoekresultaten.

Google lijkt er onder andere daarmee voor te willen zorgen dat alle websites uiteindelijk een veilige verbinding krijgen, zodat we nooit meer gebruik hoeven te maken van HTTP. Er zal waarschijnlijk altijd een percentage websites aan de oude technieken vast blijven houden, maar feit lijkt dat nieuwe websites die succesvol willen zijn gebruik zullen moeten maken van de meer veilige variant die er beschikbaar is.


Drupal website maken met HTTPS

Een Drupal website is uitstekend geschikt voor HTTPS en daarmee klaar voor de toekomst. Het betekent in de praktijk dat de website netjes voldoet aan de richtlijnen zoals Google die hanteert, om te voorkomen dat pagina’s of de website als geheel slecht zal ranken in de zoekresultaten. Enthousiast geworden en een Drupal website maken of benieuwd naar de mogelijkheden van dit gebruiksvriendelijke CMS? Neem contact op, dan vertellen we je graag meer over de mogelijkheden.