In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk

Drupal | E-Commerce | Google | Marketing | SEO | Social media | Usability | Webdesign

Drupal website op HTTPS: effectief beter vindbaar

Drupal https

De vindbaarheid van iedere website kan sterk bijdragen aan het succes daarvan. Google is schaars met de informatie over de belangrijke elementen voor een goede vindbaarheid, maar heeft wel bekendgemaakt dat een HTTPS-verbinding een betere keuze vormt dan de traditionele HTTP-verbinding. Dat geldt voor iedere domeinnaam met iedere extensie, omdat het een beter beveiligde verbinding mogelijk maakt.

Tip: bij een contactformulier of andere vormen van interactie waarbij bezoekers gegevens invoeren en versturen geldt er zelfs een wettelijke verplichting om een HTTPS-verbinding te gebruiken.


HTTPS als ranking signal

Google gebruikt een geavanceerd algoritme om websites te rangschikken, onder andere op basis van de content die ze publiceren, de links die ze hebben vanaf andere websites en de mate waarin de techniek zorgt voor een snelle laadtijd. De zoekmachine is niet bepaald scheutig met informatie over de specifieke tactieken en ranking signals die ‘werken’, maar bracht medio 2014 al wel naar buiten dat het verstandig is om de HTTPS-verbinding te gebruiken.

Het geeft aan dat Google hier waarde aan hecht, waardoor websites met een HTTPS-url gemiddeld genomen beter vindbaar zullen zijn dan websites die nog gebruik maken van HTTP. Tot nu toe blijkt het echter lastig om daadwerkelijke verschillen in vindbaarheid te vinden. Er zijn wat voorbeelden van websites die het beter zijn gaan doen, maar er bestaan ook voorbeelden van websites die posities verloren.


Correlatie met de beste posities

SEMRush heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de invloed van HTTPS op de vindbaarheid op de belangrijke zoektermen. Hieruit blijkt onder andere dat er inderdaad een correlatie bestaat tussen het gebruik van deze veilige verbinding en de vindbaarheid in zoekmachines.

Uit het onderzoek komt specifiek naar voren dat 45% van de websites op de eerste plaats in de zoekmachines gebruik maakt van HTTPS en dat dit zelfs 50% is voor de websites op de tweede plaats. De derde, vierde en vijfde plaats laten een kleiner percentage aan websites met HTTPS zien. Dit lijkt aan te geven dat het gemiddeld genomen de websites met deze veilige verbinding zijn die beter gevonden worden dan de websites die daar geen gebruik van maken. Let op: het is een correlatie, dus het is lastig aan te geven of het daadwerkelijk de HTTPS-verbinding is die het verschil maakt. Het zou kunnen dat de websites al beter vindbaar waren en besloten gebruik te maken van deze veilige verbinding.


Drupal website laten maken

Wil je een HTTPS-verbinding gebruiken, in combinatie met een moderne website op basis van een gebruiksvriendelijk CMS? Dan is Drupal een uitstekende keuze. Meer weten over de mogelijkheden of meteen een Drupal website laten maken? Neem contact op, dan vertellen we je graag meer.