In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk

Drupal | E-Commerce | Google | Marketing | SEO | Social media | Usability | Webdesign

Accelerated Mobile Pages (AMP): goed of slecht voor SEO?

Accelerated Mobile Pages (AMP)

We komen ze inmiddels ook in Nederland regelmatig tegen: Accelerated Mobile Pages (AMP). Het zijn pagina’s geoptimaliseerd voor mobiele bezoekers, bijvoorbeeld door allerlei toegevoegde grafische elementen weg te laten en bepaalde plugins niet te laden. Dat verkort de laadtijd van de pagina, zoals Google dat graag ziet voor haar gebruikers.

Het is op dit moment niet goed duidelijk wat de invloed is op SEO, maar feit is dat de Accelerated Mobile Pages een uitstekende vindbaarheid in de zoekresultaten genieten. De pagina’s met de aanduiding ‘AMP’ staan haast steevast bovenaan op de belangrijke zoektermen. Is het daarom een goed idee om gebruik te maken van de Accelerated Mobile Pages of probeert Google het zoekverkeer daarmee helemaal naar zich toe te trekken? Het debat is gaande, want SEO-experts zijn er nog niet uit.


AMP in Google

Feit is dat de Accelerated Mobile Pages in lijn lijken te zijn met wat Google nastreeft. Het bedrijf wil er vooral voor zorgen dat gebruikers van de zoekmachine zo snel mogelijk de beste informatie kunnen vinden. Dat begint met een zoekopdracht en de resultaten op de SERP, de Search Engine Result Page. Vervolgens is het van belang dat de zoekresultaten die worden getoond zo snel mogelijk laden, vandaar dat Google websites met een korte laadtijd beter waardeert.

Met Accelerated Mobile Pages gaat Google nog een stap verder, door een specifieke mobielvriendelijke versie van een pagina te presenteren. Die is vrij van allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat een pagina juist minder snel laadt. Ondertussen maakt Google daarvoor gebruik van een eigen platform, waardoor de zoekmachine behoorlijk wat meer macht lijkt te krijgen.


Invloed op zoekmachine optimalisatie

Het is niet goed duidelijk wat de invloed op SEO is van de AMP’s. Feit is dat Google de Accelerated Mobile Pages binnen de zoekresultaten behoorlijk voor lijkt te trekken, waardoor die de mooiste posities bekleden in de mobiele resultaten. In dat opzicht is het dus een goed idee om er gebruik van te maken voor belangrijke pagina’s met veel organisch verkeer.

Bovendien zijn de Accelerated Mobile Pages helemaal in lijn met wat Google graag ziet. En sinds de oprichting van de zoekmachine zijn het vooral de websites geweest die handelen in lijn met Google die de beste resultaten hebben behaalt.


Drupal website maken

Een Drupal website maken en zorgen voor de Accelerated Mobile Pages? Er wordt gewerkt aan diverse plugins, waardoor er vanuit de community eenvoudige oplossingen bestaan om er gebruik van te maken. Daarmee wordt het mogelijk om de AMP’s voor belangrijke pagina’s aan te maken en netjes te handelen in lijn met wat Google voorstelt. Sparren over de voordelen van een Drupal website die we kunnen maken of vragen over het CMS? Neem contact op, dan vertellen we je er graag meer over.